Booka Shade @ Vooruit, Gent 27/03/14

Als een uitnodiging voor een optreden van Booka Shade in mijn hometown in de bus valt dan hoef ik daar geen twee keer over na te denken.

 

Het is 6 jaar geleden dat ik Booka Shade voor de eerste maal heb gezien, toen  in de Dance Hall op Pukkelpop, een optreden dat nog vrij vers in het geheugen ligt, dit mede dankzij het feit dat dit optreden uitgebracht is als bonus-dvd bij het album “Movements / The Tour Edition ” wat zich uiteraard in mijn collectie bevindt.

 

Toegekomen tijdens de tweede act van de avond, Stavroz, en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was. Heel deepe house/electronica met een mooie toevoeging van live instrumenten. De sfeer zat meteen goed! Tussen Stavroz en de hoofdact volgde op de achtergrond een deep house dj-set om er de sfeer blijvend in te houden wat alvast geslaagd is.

 

En dan over naar wat we voor gekomen waren, le pièce de résistance van de avond, Booka Shade. Het moment dat alle sound checks waren gebeurd en alle lichten uitgingen ging de temperatuur van de zaal de hoogte in.

Onder het geluid van een zachte basslijn namen Walter Merziger en Arno Kammermeier hen plaats achter hen respectievelijke toetsen, drums en cimbalen.

 

Wat volgde was niet een trip door memory lane met hen grootste hits (In White Rooms, Charlotte, Mandarine Girl…) maar ook, en dit was uiteindelijk de bedoeling ; een voorstelling van het nieuwe album “Eve”. Op die manier werd de sfeer er alleen maar uitzinniger op wat tot taferelen leidde die thuishoren op het betere rock concert: handen in de lucht, je de lucht uit de longen schreeuwen tot crowdsurfen toe!

 

Wat ook opviel waren de prachtige visuals die geprojecteerd werden achter beide heren. Met als hoogtepunt de projectie van een zingende Fritz Kalkbrenner tijdens de uitvoering van de single “Crossing Borders”. Impressionant.

 

Maar daar stopt het niet bij; Booka Shade is in totaal 3 keer terug gekeerd. Toen als eerste bisnummer de absolute classic “Body Language” werd aangeboord was de zaal – alweer -  te klein.

 

Toen na het tweede bisnummer de groep terug wegging en men al begon op te stellen voor, wat ik dacht, de volgende groep krijgen we de verrassing van de avond. Beide heren kwamen terug en eindigde hen gig op 1 eenvoudige trommel en cimbaal en 1 drumpad. Net zoals de hele avond was de connectie die beide heren legden met het publiek intens, tot het groeten van de fans die vooraan stonden toe.

 

Om af te ronden; dit is de beste live gig die ik in jaren heb gezien. Zo zie je maar, als je als artiest(en) gebruik maakt van een kleinere locatie die daarom niet overladen vol zit en je speelt daar op in geef je een dijk van een optreden.

 

http://youtu.be/sytx7vOaaNY   Crossing Borders feat. Fritz Kalkbrenner

http://youtu.be/YRpBg1zEjKs   In White Rooms

http://youtu.be/udP3J8xrmD4   Body Language

http://youtu.be/2iOXUkoymOk  Body Language

 

 

David Gee

 

 
Back to Review Overview